Friluftsliv

Fiske i Oxberg

Österdalälven

Här kan man fiska efter öring och harr. Möjlighet finns till tält- och husvagns- parkering vid älven. Slogbodar och toaletter finns uppsatta. Mycket omtyckt av

fiskare sommartid. Dessa bilder är tagna från en rastplats som finns i byn.

 

Oxbergssjön

Här finns gott om gädda och abborre. Sjön är känd bland fiskare för att ha stora abborrar. Vintertid får även turister angla efter gädda.

Gopsängarna (Gåfsänge)

Gopsängarna  är en liten sjö som bildades i samband med regleringen av älven och som separeras från älvfåran av banvallen som löper parallellt med älven. I dag är iordningställt PUT AND TAKE- fiske såväl vinter som sommar efter öring och röding. Platsen är mycket omtyckt sommar som vintertid av fiskare och vid den uppsatta slogboden är det många som grillar korv eller tar sig en fika efter avslutat fiske. Handikappbrygga och handikapptoalett finns på plats.

Spjutmodammen

Här finns gädda och abborre, men även öring som kommer från älven. Lätt att gå efter land och kastmeta.

Fisketavla

Vid byns f.d affär finns en fisketavla med ytterligare fiskeinformation. Här finns även upplysningar om var du kan köpa fiskekort!

Vill du veta mer om fiske i Oxberg? Kontakta Jan Pålsson, tel 0250-702 44

Övrigt friluftsliv

Vasaloppsleden

Vasaloppsleden är en vandringsled som i stora drag följer Vasaloppets stäckning mellan Sälen och Mora. Leden är ca 90 km lång.

Längs leden finns sju övernattningskojor med sammanlagt ca 60 bäddar.

När man kommer från sälenhållet viker leden av från vasaloppsspåret någon dryg kilometer väster om Björnarvet, som är en av Oxbergs fäbodar, och går förbi Axi kvarn, där det finns en mycket vackert belägen övernattningskoja alldeles invid Axiån. Därefter ansluter leden åter till spåret vid Björnarvet.

När man kommer fram till Oxberg går leden genom själva byn.

Vi rekommenderar verkligen en vandring på Vasaloppsleden!

Vill du veta mer om Vasaloppsleden? Se www.vasaloppsleden.se eller ta kontakt med turistbyråerna i Sälen, Älvdalen eller Mora.

Camping

I själva Oxberg finns f n ingen särskilt iordningställd campingplats. Däremot finns goda möjligheter att i den omgivande naturen övernatta något dygn i sitt tält eller sin husbil/husvagn enligt de sedvaneregler som gäller för allemansrätten. En ofta utnyttjad sådan möjlighet är vid vattendragen, särskilt Österdalälven, där det på sina håll finns iordningställda slogbodar med eldstäder mm och där man också kan bada/tvätta av sig och, om man har det intresset, fiska (se avsnittet Fiske i Oxberg!).

Ett alternativ till camping är att utnyttja de logimöjligheter som Oxberg har att erbjuda. Se vidare under Logi.

Kanotpaddling

Österdalälven är en utmärkt vattenled för kanotpaddling. Norr om Oxberg, i Älvdalens kommun, bjuder älven under en lång sträcka på mycket goda förutsättningar för att ta sig fram med kanot.

Från den kombinerade väg-/järnvägsbron över Österdalälven i norra delen av Oxberg och nedströms ca 1 km är älven ganska strid. Därefter övergår den i Spjutmosjön, som stäcker sig ca en mil mot Morahållet, fram till Spjutmodammen och kraftverket där. Spjutmosjön är en mycket fin kanotled med möjlighet till strandhugg på många ställen.

Du kan också påbörja din kanottur i Oxbergssjön och sedan följa Dysån tills den förenar sig med älven/Spjutmosjön ett stycke nedanför kapellet i Oxberg.

Du kan färdas på älven ner till Mora och, om du så vill, fortsätta ut på Siljan eller upp till Orsasjön.

Bad

I östra delen av Oxbergssjön finns byns badplats. Den består av en långsmal sandstrand, flytbrygga med ett litet hopptorn, gungor för barnen, omklädningsutrymmen samt ett grönområde. Alldeles i närheten finns en beachvolleybollplan. Oxberg erbjuder också i övrigt många möjligheter till ett dopp i sjöar och vattendrag.

Är man i Oxberg under den kalla årstiden och vill bada finns det utmärkta bassängbad, bubbelpoler mm i både Älvdalen och Mora.

Den som övernattar i t ex Oxbergsgården och Bygården har tillgång till förnämliga bastuanläggningar.

Bärplockning

Många är de oxbergare och andra som när tiden är mogen beger sig ut i markerna för att plocka bär. Vad man i första hand tänker på är väl blåbär och lingon, som det kan vara gott om i trakten. Vidgar man cirklarna något kan man också ägna sig åt hjortronplockning. De som varit med ett antal år brukar ofta ha sina speciella ställen, som man söker av år efter år. Exakt var de är är ofta en hemlighet, som man helst behåller för sig själv! Hallon är ett annat bär som man ibland kan få hyggliga skördar av. Området är dock inte känt för att ha några särskilda svampmarker.

Faunan i Oxbergsområdet

Chansen är ganska stor att man kan få se älg om man rör sig ute i markerna. Rådjur är det inte lika gott om, men en liten stam trotsar de hårda vintrarna, lodjur och räv.

I mitten av 1970-talet dök även bävern upp i området och nu finns det talrika spår vid vattendragen efter den och chansen att få se den är stor.

Ett djur som blivit allt vanligare är björnen, men fortfarande behöver man lite tur för att få se den. Lodjur finns också i trakterna och ibland slår vargen sina lovar här. Räven har återhämtat sig efter skabben och har blivit allt vanligare. Skogsharar och andra smådjur finns naturligtvis också här.

På grund av sitt läge och sin utsträckning finns i Mora kommun ett förhållandevis stort antal fågelarter, både häckfåglar och förbipasserande sträckgäster under höst och vår. Av Sveriges ca 250 häckfågelarter har ca 150 arter häckat inom kommunen. Dessutom passerar eller uppehåller sig ytterligare ett 50-tal arter inom området mer eller mindre regelbundet utan att häcka.

Vill du veta mer om faunan i Oxbergsområdet? Kontakta Jan-Olov Håmås, tel 0250-701 08

Kalender Oxberg
  • Inget på gång just nu
  • Inget på gång just nu
Kalender Oxberg
måntisonstorfrelörsön
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Arkiv
Dela med dig
Dela |